Biyoloji ile ilgili bir konuda site hazırlamak gerçekten oldukça zor bir iştir, hatta neredeyse imkansızdır.Biyoloji alanındaki bilgilerin sürekli olarak güncellenmesinin yanı sıra, alt kollara ayrılan diğer alanlar (biyofizik, biyokimya, anatomi, genetik, embriyoloji, immünoloji, mikrobiyoloji vs..) neredeyse diğer bilim dalları gibi kendi başlarına birer devasal araştırma alanlarıdır.Bu yüzden biyoloji ile ilgili bir konuya girmeniz demek, sonsuz bir bilgi dünyasının içerisinde kaybolmanız demektir.
Eğer bir sitede biyoloji ile bilgiler var ise, o sitede canlılığın kökeni ile ilgili bir yazıya rastlamanız olasıdır.Bugün modern biyolojinin çözemediği problem ve aynı zamanda halen büyük tartışma konusu olan yaşamın yeryüzünde nasıl başladığı konusudur.
Biliyoruzki canlılığın yeryüzünde başlaması ile ilgili problem iki muhtemel seçeneği beraberinde getirir.Bu seçenekler, yaşamın ya uzun süreli bir evolüsyon ile meydana gelmiş olduğu veya akıllı bir tasarımcı tarafından yaratıldığıdır.İkinci şık (yani yaratıcı kavramı) pozitif bilimin dışında tutulmaktadır. Bu yüzden ilk şık olan " Evrim teorisi " üzerinde durarak biyolojik sistemlerin evrimleşerek meydana gelip gelemeyeceğini göreceğiz.
" İlkel çorbada neler var ? " sayfasında, 1950'li yıllardan bu yana yapılan araştırmalara göz atacağız.Bu bölümde bilim adamlarına ait kitaplardan çarpıcı alıntılar yer almaktadır.
" Fosillerin görüşü " sayfasında ise Kambrien patlamasından günümüze kadar olan soy ağaçlarının ne durumda olduklarını, aşamalı ve sıçramalı evrim senaryolarını gözden geçireceğiz.
" Kompleks sistemler " sayfasında canlılarda yer alan bazı moleküler mekanizmalara değindik.Bu sayfada bazı bölümlerin başında ve sonunda yer alan (**Açıklama**) ve "(**Açıklama sonu**) işaretleri arasındaki yazılar, akademik bilgiler olup bu yazılara yanlızca bir göz gezdirebilirsiniz.Çünki bu kısımdaki bilgiler gerçektende baş döndüren karmaşık sistemleri içermektedir.Öyleki siz ziyaretçilerde bu sistemleri gördüğünüzde, hücredeki karmaşanın ne boyutlarda olduğuna şahit olacaksınız.
Kompleks sistemler sayfalarının her ikisinde toplam 5 temel kompleks sistemin mekanizmaları anlatılmaktadır.Bu sistemler, göz, bakteri kamçısı, kanın pıhtılaşması, savunma sistemi mekanizmaları ve Adenin nükleotid üretim aşamalarını kapsamaktadır.Aslında biyolojik sistemlere daha binlerce örnek verilebilir, ve her bir sistem kendi içerisinde indirgenemez bir kompleks mekanizmaya sahiptir.Ancak organizmada cereyan eden bütün sistemleri yazmaya kalkışsaydık yüzlerce hatta binlerce web sayfası oluşturmamız gerekecekti.Elbette ki bu örneklerden yanlızca bir tanesi bile karmaşanın boyutunu göstermeye yetmektedir.
Biliyoruzki evrim teorisi için bu güne kadar birçok tez ileri sürüldü.Kimisine göre bilimselliğini koruyan ve delillere dayanan bir teori, kimisine göre ise bilimsel olarak tamamen çökertilmiş bir teori.
Bu sayfalarda yer alan yazıları okuyarak, evrim teorisiyle ilgili aklınızı kurcalayan her tür soruya yanıt bulabilirsiniz.
<<< Ana sayfa | Editörden... | E-Posta
|